Dorcas haalde 35.000 kg kleding en 585 euro op in 2019.

Delft/Rijswijk/Regio Dorcas Hulp Delft en Haaglanden,onderdeel van de chr. Hulp en ontwikkelingsorganisatie Dorcas Hulp Internationaal in Andijk haalde het afgelopen jaar ongeveer 35.000 kg aan kleding,dekens en schoeisel op in deze regio en ontving 585 euro aan financiële giften. Dit geld is nu overgemaakt voor noodhulp aan Jemen.

Dorcas is bijzonder dankbaar voor weer zo’n grote en mooie opbrengst.! Tevens kwamen er bij de laatste voedselactie begin november ongeveer 10 dozen met voedsel binnen. Landelijk haalde de organisatie 24.500 dozen voedsel op en kwam en 50.000 euro aan giften binnen voor de transportkosten. Inmiddels zijn de eerste voedselpakketten al in Oost-Europa gearriveerd, met name in landen als Moldavië, de Oekraïne,Albanië, Roemenie en Wit Rusland waar de allerarmsten deze pakketten met veel dankbaarheid ontvangen. Deze mensen hebben het altijd zwaar deze winter en met behulp van een voedsel pakket kunnen zij de winter beter overleven. Zoals het verhaal van Oma Gizby(95 jaar oud) uit Moldavië en haar buurvrouw Raisa van 83. De eerste nog wat slechter ter been van de laatste en daarom is het Raisa die de dagelijks wandeling naar het huis van haar buurvrouw Gizby waagt. Winter in Moldavië  betekent kou voor  arme mensen niet alleen buiten, maar ook binnenshuis.  Gizby en Raisa krijgen allebei een pensioen van 90 euro in de maand en dat is niet haalbaar om daar eten,medicijnen en kolen van te kopen om het huis te verwarmen. Het kan flink vriezen in Moldavië, temperaturen van min 25 zijn niet ongewoon daar. De gemeente heeft bepaald dat  Gizby geen hulpverlener nodig heeft die haar kan verzorgen omdat ze ook een neef heeft. Hij kan bijvoorbeeld elke dag de kachel aanzetten en haar ontbijt klaarmaken. Het probleem is echter dat die neef nooit komt. Buurvrouw    Raisa was tot voor kort de enig die langs kwam, ze neemt dan bijvoorbeeld warme soep mee, maar op haar leeftijd kan ze andere zorgtaken niet op zich nemen.  Ze hebben echter sponsors  gevonden voor deze dames in Nederland en nu krijgen ze voedselpakketten,medicijnen en kolen om hun huisje te verwarmen. Vrijwilligers van de plaatselijke kerk  zoeken deze dames nu op, maken een praatje en houden een oogje in het zeil om te zien hoe het met hen gaat. Deze bezoekjes vinden de dames misschien wel het allerbelangrijkste want nu worden ze gezien en gehoord.

De handen van Gizby en Raisa zijn misschien koud ,maar ze verzekeren ons dat hulp en ondersteuning nu hun hart verwarmt!

Dorcas mag weer terug zien op een mooi resultaat het afgelopen jaar en ook in 2020 mag  gezien worden als een bijzonder jaar, want Dorcas Delft en Haaglanden bestaat dit jaar 30 jaar, de landelijke organisatie in Andijk gaat dit jaar verhuizen naar een centrale locatie vanuit Andijk, waarschijnlijk in de buurt van Almere en bestaat dit jaar ook 40 jaar en Wim van Dorp van Dorcas Delft en Haaglanden hoopt dit jaar voor de 35 ste keer de Vierdaagse van Nijmegen te lopen, waarbij ook weer geld gesponsord kan worden  voor een project van Dorcas in Oost-Europa,Afrika en het Midden-Oosten.

Kleding,dekens en schoeisel kan men ook in 2020 het gehele jaar door afgeven op het depot aan de Merellaan 13 in Rijswijk-zuid/Delft-noord. Men kan ook kijken op www.dorcashulpdelft.nl of een mail sturen naar: dorkashulpdelft@hotmail.com of bel met 070-4151013/06-485 25 932