Dorcas hielp slachtoffers aardbeving Sulawesi

 

Delft/Rijswijk/Regio  Dorcas Hulp en Ontwikkeling heeft samen met Dorcas Hulp Delft en Haaglanden een financiële inzameling gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Sulawesi. De inzameling in deze regio bracht in totaal 330 euro aan giften op voor de noodsituatie op het Indonesische eiland Sulawesi. De noodsituatie ontstond op 28 september 2018 door een aardbeving, gevolgd door een tsunami. De inzameling werd gehouden op 10 oktober 2018 op het depot van Dorcas aan de Merellaan 13 in Rijswijk-zuid/Delft-noord Hier volgt een kort verslag van de noodhulp die gegeven is.

 

Het begon met een aardbeving …

Door de aardbeving verloor de grond haar stevigheid. Toen er ook nog een tsunami achteraan kwam, veranderde de losse grond in modder. Huizen, bomen, akkers. Alles begon zich te verplaatsen of zakte weg in de modder. Zo raakten huizen verwoest en oogsten mislukt. Al snel ontstonden er problemen met de voedselvoorziening. De mensen moesten overleven. Toen begon het plunderen…

1.500.000 mensen zijn door deze ramp getroffen
1.581 mensen hebben de ramp niet overleefd
21.000 mensen raakten gewond
65.000 huizen zijn verwoest
330.000 mensen hebben geen eigen woonplek meer

Hoe is het nu op Sulawesi?

Het Christelijk Noodhulpcluster is ter plaatse. We steunen twee noodhulpprojecten. Mede dankzij de bijdrage kunnen we:

500 gezinnen op het (moeilijk bereikbare) platteland voorzien van drinkwater, zeilen, dekens en waterfilters.
287 gezinnen voorzien van tijdelijke huisvesting.
ruim duizend gezinnen voorzien van voedsel, drinkwater en medische hulp.
een hulppost opgezet voor zwangere vrouwen, moeders en kinderen voor voeding, medische hulp en psychische hulp.

Samenwerkende organisaties in het Christelijk Noodhulpcluster zijn: Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad, ZOA. Wij werken samen met lokale hulporganisaties en kerken.

We zijn diep geraakt door de nood

De nood was en is nauwelijks te bevatten. Alles is kapot. Veel mensen zijn alles kwijt en zijn getraumatiseerd. Ze durven nog steeds niet binnen te slapen.

Men begrijpt, deze ramp is niet zomaar voorbij. Daarom vraagt men om aanhoudend steun.

En nu?

Het zal nog zeker twee tot drie jaar duren voordat het land en de mensen hersteld zijn. Daarom blijft het Christelijk Noodhulpcluster nog een tijd actief in Sulawesi. We onderzoeken hoe we de inwoners van Lombok en Sulawesi weer een toekomst kunnen bieden. Bijvoorbeeld door verwoeste huizen te herbouwen, beschadigde huizen te repareren en mensen te helpen om weer in hun eigen inkomen te kunnen voorzien.