Dorcas zoekt financiële sponsors tijdens Vierdaagse van Nijmegen 2025 voor het aanleggen van watervijvers in de regio Argane, Kenia

Arganevijver maakt mensen weerbaar tegen droogte

Maak mensen weerbaar tegen droogte en doneer!

In het zuiden van Ethiopië is het de laatste jaren extreem droog geweest. De verwachting is dat dit door klimaatverandering de komende jaren alleen maar erger zal worden. Dorcas maakt mensen weerbaar tegen droogte. Eén van de manieren is door het aanleggen van speciale vijvers, bijvoorbeeld in Argane.

 

In 2016 heeft Dorcas samen met enkele partners een vijver uitgegraven in de regio Argane. Deze vijver is goed voor watervoorziening voor meer dan 10.000 mensen en 25.000 kuddes dieren. Ondanks de extreme droogte hadden mensen en dieren uit de omgeving de afgelopen jaren dankzij de vijver hier wél voldoende water.

 

 

Naast het aanleggen van de vijver hebben de inwoners ook trainingen gekregen. Deze gaan onder meer over het verbouwen van gewassen en hoe de mensen met elkaar kunnen samenwerken. Ook krijgen ze materialen voor het bewerken van het land en worden ze in de praktijk ondersteund door Dorcas en de lokale overheid.

 

Gewassen verbouwen

De 26-jarige Hussen is één van de inwoners van wie het leven is veranderd door de aanleg van de vijver. Door de aanleg van de Arganevijver is het makkelijker geworden om gewassen te verbouwen en te irrigeren, ook in tijden van extreme droogte. Bovendien is er op de lokale markt veel vraag naar groenten en fruit, maar nauwelijks aanbod. En een ander voordeel is dat de gemeenschap ook kan profiteren van het extra voedsel.

 

 

Door hard te werken verbeteren Hussen en de andere jongeren niet alleen hun eigen leven, maar ook dat van hun gezinsleden en van de gemeenschap. Hussens familie lijdt geen honger meer en ook de gemeenschap kan voor een eerlijke prijs groenten en fruit kopen. Bovendien zijn Hussen en zijn vrienden met hun inzet een voorbeeld voor anderen.

Dorcas Hulp Delft en Haaglanden hoopt in 2025 zijn 35 jarig bestaan te vieren. Dat doet vrijwilliger Wim van Dorp door het lopen van zijn 38 ste Vierdaagse van Nijmegen te lopen, en hoopt daarmee geld op te halen voor het aanleggen van meer water vijvers in de Hoorn van Afrika, een gebied dat al jaren wordt geteisterd door droogte. Sinds 2020 is er zelfs sprake van extreme droogte, de ergste sinds de jaren 80. Om klimaatverandering tegen te gaan of te vertragen legt Dorcas in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking in Kenia watervijvers aan, waarin water wordt opgeslagen in natte seizoenen, waarmee akkers bevloeid worden in tijden van droogte.

Help mee om mensen in Kenia en Ethiopië nieuwe kansen te geven voor voedselzekerheid; nu en in de toekomst!

Stort uw bijdragen op rek .nr NL 35 RABO 1270 1041 36 van de Rabobank in Delft t.n.v. Dorcas Hulp Delft en Haaglanden onder vermelding van: Water voor Afrika