Wat gebeurd er met de ingezamelde kleding en schoenen? Het eerlijke verhaal.

Sinds 2017 is Dorcas gestopt met versturen van hulpgoederen voor noodhulp en sociale hulp, zoals kleding en schoenen naar hun projecten in Oost-Europa en Afrika. De reden hiervoor is dat als men transporten naar Oost-Europa  en Afrika blijft sturen, mensen daar nooit wordt geleerd om zelfstandig en onafhankelijk  een eigen bestaan op te bouwen en altijd afhankelijk blijven van hulp uit Nederland. Ook door de steeds stijgende kosten voor transport werd besloten om er in 2017 mee te stoppen.

Vanaf toen werden er alleen maar geldbedragen overgemaakt naar de landen waar Dorcas een eigen kantoor heeft met een landen directeur. Deze gelden werden en worden opgebracht door de ingezamelde kleding en schoenen te verkopen aan de kleding handel.

Omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is wat Dorcas precies doet met de ingezamelde kleding, willen we graag het eerlijke verhaal vertellen.

Driekwart van de kleding die Dorcas in Nederland  ingezameld wordt verkocht aan de kleding handel in Nederland en het buitenland, wordt door hen gesorteerd en opnieuw gebruikt. Verkochte kleding blijft niet in Nederland, maar gaat naar Oost-Europa en Afrika.

Van het geld dat dit opbrengt financiert Dorcas zijn projecten voor noodhulp en sociale hulp, en worden er hulpgoederen voor gekocht zoals voedsel, drinkwater, kleding ,medische en sanitaire goederen, onderdak zoals tenten, matrassen, beddengoed en kookgerei etc. bijvoorbeeld voor de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en mensen die getroffen zijn door de oorlog in de Oekraïne.   Deze producten worden in het land zelf gekocht en alleen als bepaalde producten echt niet verkrijgbaar zijn  in het land zelf of in omringende landen worden ze bij hoge uitzondering in Nederland aangeschaft.

Wij nemen helaas ook geen gebreide of gehaakte mutsen, sokken, sjaals, truien of gebreide dekens  en spreien aan!

Ook matrassen, kussens, dekbedden, beddengoed, slaapzakken, dekens,  en toppers kunnen wij helaas niet meer aannemen.

Een kwart van de kleding wordt verkocht aan Dorcas Roemenië, en wordt eerst gesorteerd in de Lier en Woudenberg en daarna op transport gesteld. Dorcas Roemenië verkoopt  de kleding in hun eigen winkels en betaald Dorcas Nederland daar een bedrag voor. Alle overige kleding en schoeisel die overblijft wordt verkocht aan de kledinghandel!

Dit is het eerlijk verhaal wat er met de gedoneerde kleding voor Dorcas gebeurt!

Wilt u wel dat uw kleding en schoeisel naar Oost-Europa gaat?

Er zijn in Nederland een aantal organisaties die nog steeds hulptransporten richting Oost-Europa sturen.

U kunt contact opnemen met de volgende organisaties:

komoverenhelp.nl

deschakelbarendrecht.nl

zendingovergrenzen.nl

hoopvooralbanie.nl

albaniecomite.nl

stichtingwerkgroepalbanie.nl

albaniasupport.nl

mensenkinderen.nl

hartvooralbanie.nl